Statistik för sportspel

Det finns ett otal olika sporter att satsa pengar på. Fotboll är det i särklass mest populära spelobjektet och det är också här som det finns mest pengar i omlopp. Hästsport kommer förmodligen på en god andraplats. I hästsporten ingår främst trav och galopp. Andra sporter som omsätter stora pengar är tennis, hockey och kampsporter (särskilt i Asien). Oavsett vilken som är din favoritsport att spela på är det smart att föra statistik. Här är ett antal faktorer du kan ta med i statistiken.

Sporter

Det första du ska tänka på är naturligtvis att föra statistik för varje sport som du spelar på. Spelar du 90 procent av spelen på fotboll och resterande 10 procent på basket och det visar sig att du är bättre på att tippa rätt resultat i basket än i fotboll så är det antagligen smart att fokusera mer på basketen. Om du bokför resultat för varje sport är det lätt att se vilka sportspel som är vinstgivande för dig.

Speltyper

Speltyper är olika sorters vad på samma spelobjekt. Om ett spelobjekt är en Premier League-match mellan Manchester United och Arsenal är typiska speltyper ”resultat vid full tid”, ”1X2”, ”första målskytt”, och så vidare. Följ noga statistiken här och försök se vilken speltyp som verkar fungera bäst för dig. Tänk bara på att det krävs ett större antal matcher för att få fram rättvisande statistik.

Spelsystem

Antagligen följer du ett visst system i ditt spelande. Du spelar exempelvis singlar på nyuppflyttade lag i början av säsongen, utifrån teorin att dessa lag är hungriga och inte hunnit bli skadedrabbade än. Följer du statistiken noga så kan du då se om ditt system fungerar. Genom statistiken kan du också se om det går att justera systemet något så att det förhoppningsvis blir ännu mer vinstgivande.

Odds

Om du spelar på sport på nätets spelbolag så vet du att oddsen kan skilja sig mellan spelbolagen. Ibland är det faktiskt ganska stora skillnader mellan bolagen. Genom att jämföra det högsta oddset på det eller de spelbolag där du har konto med det högsta oddset totalt kan du se om de odds du spelar på ger vinst i längden. Ofta är det ju små marginaler mellan att gå med vinst och gå med förlust. Kanske du bör spela till högre odds?

Insatser

Det finns många sätt att värdera ett spel. Vissa spelare väljer att rangordna ett spel enligt 1-10 där siffrorna motsvarar antal units av bankrullen. En unit är en viss procent av bankrullen. Använder man metoden med units skulle ett ”bombsäkert” spel innebära en insats på 10 units medan ett mycket osäkert chansspel skulle innebära en insats på 1 unit. Oavsett hur man väljer insats är det bra att föra statistik över hur man varierar insatserna. Skulle man upptäcka att man prickar rätt på alla spel med den lägsta insatsen och samtidigt förlorar alla maxspel så kanske det är smart att omvärdera hur man väljer insatser.